V okresoch Prešov a Sabinov je 308 detí v ústavnej starostlivosti

25.12.2007 Prešov

Prešov 25. decembra (TASR) - V okresoch Prešov a Sabinov je 308 detí v ústavnej starostlivosti. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytli z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove.
Riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR Zlatica Raslavská považuje uvedený počet \"za pomerne veľký\". Ako konštatovala pre TASR, \"keby bol aj o polovicu menší, je to vážny problém, pretože to dieťa nemá možnosť vyrastať v biologickej rodine\". Napriek tomu, že v oboch okresoch je silná koncentrácia rómskeho obyvateľstva a z jeho prostredia pochádza značná časť takejto detskej populácie, nie je tento stav podľa Raslavskej najhorší v porovnaní s ostatnými regiónmi Slovenska.
ÚPSVaR hľadá riešenia podľa platnej legislatívy. Podľa Raslavskej \"prvoradé riešenie je návrat dieťaťa do biologickej rodiny\". Za rok sa podarí tento krok v asi 40 prípadoch. Ak to nie je možné, prichádza na rad adopcia alebo pestúnska starostlivosť.
Podľa evidencie ÚPSVaR bolo ku koncu novembra 221 detí, pre ktoré bolo treba zabezpečiť náhradnú rodinnú starostlivosť, pretože návrat do biologickej rodiny nebol možný. Na druhej strane ÚPSVaR evidoval 143 fyzických osôb, prevažne manželských párov, zaujímajúcich sa o prijatie dieťaťa do svojej rodiny. Z nich 102 žiadateľov malo záujem o adopciu, 24 o pestúnstvo a zvyšní ešte nemali vo svojom záujme jasno. Problémom je aj to, že deti umiestnené v ústavnej starostlivosti nechcú ísť do náhradných rodín, alebo ide o početnejšiu skupinku súrodencov a všetci sa do jednej náhradnej rodiny nemôžu dostať.
Raslavská vcelku pozitívne hodnotila vývoj adopcií detí z okresov Prešov a Sabinov. V roku 2006 sa ich uskutočnilo 42, pričom 11 bolo medzištátnych, najviac do Talianska. V tomto roku sa zatiaľ právoplatne ukončilo 30 adopcií, z nich bolo už 13 medzištátnych.
 

Vyberte región